Broeikaseffect

 
Het is weer zover: te warm voor de tijd van het jaar.
'Broeikaseffect', wordt er dan gezegd. Meestal verschijnt er een wetenschapper in beeld om te vertellen dat we teveel fossiele brandstoffen verbranden, zodat het CO2-gehalte in de lucht te hoog wordt. En dat veroorzaakt de verwarming van de aarde.
Ik ben hier niet van overtuigd. Het is maar op welke schaal je het bekijkt. Economen weten dat, die hebben een micro- en een macro-economie. Je kunt gedetailleerd kijken en naar de grote lijnen. Weerkundigen kijken naar vandaag en morgen. En met een grote onzekerheid naar de dagen daarna. Klimatologen kijken al wat verder. Zij vergelijken de gegevens over het weer over de afgelopen honderd jaar. Zij wijzen op de opwarming van de aarde. Geologen kijken nog wat verder en constateren dat we in Nederland honderdduizend jaar geleden in een ijstijd leefden en tienduizend jaar geleden op een savanne.
Kortom: het is maar op welke schaal je het bekijkt. De aarde warmt op, dat geloof ik wel, als je kijkt naar de laatste honderd jaar. Maar ik denk dat het te maken heeft met een onafhankelijke cyclus, kennelijk gaan we nu richting savanne. En over honderduizend jaar vriest het hier weer dagelijks. Moeten we nog meer stoken.
De aarde warmt op, we verbranden fossiele brandstoffen. Dus meer CO2. Maar niet oorzakelijk. Als ik de deur uitga en het gaat regenen, komt dat niet omdat ik de deur uitga. Het zijn verschijnselen die gelijktijdig plaatsvinden, maar onafhankelijk van elkaar zijn.
Straks is het te koud voor de tijd van het jaar. Dan hoor je niemand.

© Joke Tacoma

april 2005